Hva hjelper mot migrene?

Hva hjelper mot migrene?

Dame med vondt i hode
Illustrasjon Shutterstock.

Hva som hjelper mot migrene, kan variere og avhenger av sykdomshistorie og hvor alvorlige og hyppige anfallene er. I denne artikkelen får du en oppsummering av mulige ikke-medisinske tiltak og ulike medisingrupper.

Det er fastlegen som primært bistår med utredning, diagnose, behandling og oppfølging. Fastlegen kan ved behov henvise videre til nevrolog eller annen migrenespesialist.

Ikke-medisinske tiltak mot migrene

Mange med migrene sverger til hvile i et stille, kaldt og mørkt rom under anfall, gjerne med en kald klut på pannen. Det skjermer deg fra lys og lyder. Hvile og søvn kan bidra til at anfallet går raskere over.

Stramme ledd og muskler i nakken kan føre til migreneanfall. Du kan forsøke tøyeøvelser hjemme, eller få behandling hos naprapat, fysioterapeut eller kiropraktor. Akupunktur kan lindre hos noen, men det mangler god vitenskapelig dokumentasjon.

Les også Forslag til tøyeøvelser

Andre ikke-medisinske tiltak er kognitiv terapi, nevrostimulering og ulike avslapningsteknikker som for eksempel meditasjon. Som en ikke-medikamentell behandling ved migrene anbefaler overlege i nevrologi og førsteamanuensis ved NTNU, Tore Wergeland Meisingset å:

  • passe på døgnrytmen
  • være aktiv og hold deg i form
  • unngå stress

Tore løfter frem biofeedback-behandling som et alternativ for stressmestring. Dette er en medikamentfri, forebyggende behandling der man måler kroppslige signaler, som muskelspenning, hjerterytme og temperatur, og bruker avspenningsteknikker for å få ned stressnivået. Foreløpig benyttes biofeedback-metoden kun i kliniske studier. I fremtiden kan dette verktøyet bli tilgjengelig også for enkeltindivider. Lytt til Migrenepodden episode 6 for å høre mer om biofeedback.

Kondisjonstrening kan også være gunstig ved migrene. Lytt til Migrenepodden episode om trening ved migrene for å lære mer om temaet.

For kvinner med migrene kan det være aktuelt å unngå østrogenholdige medisiner. Dette er ett av temaene i Migrenepoddens episode om migrene og hormoner.

Medisinsk behandling mot migrene

Legemiddelbehandling av migrene består av anfallsbehandling (akutt behandling) og forebyggende behandling.

Anfallsbehandling tas rett før og under et anfall for å lindre symptomer. Behandlingen finnes som tabletter, smeltetabletter, brusetabletter, stikkpiller, nesespray og injeksjon. Paracetamol, asetylsalisylsyre og triptaner er anfallsmedisiner ved migrene.

Forebyggende behandling brukes for å redusere antall migreneanfall. Har du mer enn to til tre anfall i måneden som går utover ditt daglige liv, kan du snakke med legen om forebyggende medisiner. Betablokkere, topiramat, botulinumtoksin og CGRP-hemmere er forebyggende medisiner ved migrene.

Det er viktig å lese og følge instruksjonene på pakningen. Overforbruk av smertestillende kan forverre hodepinen, eller gjøre at den kommer oftere (legemiddelutløst hodepine). Snakk med legen hvis legemiddelet ikke har ønsket effekt eller hvis du opplever mulige bivirkninger.

Den beste måten å forebygge anfall på er å unngå det som trigger migreneanfall hos deg. Bruk en hodepinekalender for å finne ut hva som trigger migreneanfall hos deg og gjør det enklere å ta forholdsregler.

Les også Bruk en hodepinekalender for å få oversikt over din migrene

Ti tips for å lindre migreneanfall, fra Migreneskolen sine følgere på Facebook. Kanskje noen av tipsene fungerer godt for deg?

10 tips for å lindre migreneanfall

  1. Kald klut eller ispose på pannen
  2. Ligge i et mørkt rom
  3. Ha det svalt på rommet
  4. Ligge stille, gjerne sove
  5. Stillhet og ro
  6. Varm klut på pannen
  7. Varmepute i nakken
  8. Varm dusj
  9. Trykke rett over øynene
  10. Massasje

Innholdet er gjennomgått og verifisert av helsepersonell: kilder: ICHD-3, komp. Tjenesten, HP Norge.

MIG-NO-00027 Oktober 2024