Øvelser for spenningshodepine

Øvelser for spenningshodepine

Portrett Johan
Johan Sillrén, Naprapat Tangen naprapati, Nesodden, og Norgesnaprapatene, Oslo

Som naprapat treffer Johan Sillrén ofte hodepinepasienter. Hans erfaring er at det er vanlig at mennesker med migrene utvikler spenningshodepine etter å ha gått med spenninger på grunn av smerter fra migreneanfall. I tillegg til behandling får Johans pasienter en verktøykasse med tøyeøvelser.

Spenningshodepine kommer ofte av spenninger i skuldre og nakke. Johan forklarer at spennings­hodepine kan sitter hvor som helst i hodet. Den kan sitte i bakhodet, som et pannebånd rundt hodet eller på toppen av hodet, som en lue. Spenningshodepine kan sitte på bare den ene siden av hodet, den kan sitte i øynene og den kan sitte i kjeven. Som regel oppstår spenningshodepinen som følge av spenninger i nakke og skuldre, men den kan også komme fra kjevemuskulaturen, og iblant også fra småmuskulatur i ansiktet.

Spenninger i skuldre og nakke

– Mange av hodepinepasientene mine har gått en stund med spenninger. Det er ikke sikkert at de har hatt hodepine så lenge, men de har hatt spenninger i skuldre og nakke lenge, og så utvikler det seg til hodepine. Noen av hodepinepasientene mine plages også av svimmelhet, sier Johan.

De fleste av Johans hodepinepasienter er godt voksne kvinner, og mange av dem har en migrenediagnose før de utvikler spenn­ingshodepine på toppen av migrenen.

«Det er vanlig at migrene­pasienter utvikler spenningshodepine»

– Min erfaring er at smerter gjør at migrenepasienter spenner seg mye ved anfall, og så utvikler spenningene i muskulaturen seg til spenningshodepine. Det de da ofte merker er at de har vondt på en annen måte og på andre steder i hodet, samt at spenningshodepinen kommer mellom de vanlige migreneanfallene og på andre tidspunkter, forteller Johan.

Noen av hans hodepinepasienter har en lang syk­doms­historie med mange legetimer, spesialistbesøk og diverse undersøkelser, mens andre har lidd hjemme til de kommer til et punkt der de tenker at de må gjøre noe med spenningene og smertene.

– Når mennesker med spenningshodepine kommer til meg får de behandling på benken for de akutte plagene. Jeg gir dem også øvelser som de skal gjøre hjemme. Det er gjerne forskjellige tøyeøvelser som skal gjøres flere ganger om dagen til de blir bedre. Noen får styrkeøvelser også, men disse skal man ikke gjøre like ofte.

Johan forteller at det er ganske intensivt med øvelser i den perioden pasientene kommer til naprapatibehanding. Når pasientene forhåpentligvis blir bedre er øvelsene fine å plukke opp om de merker at spennings­hodepinen kommer tilbake etter noen måneder eller år. Da har de en verktøykasse med øvelser og klarer dermed ofte å håndtere spenningene og smertene på egenhånd.

Forslag til tøyeøvelser

Tøyeøvelse 1

Hva: Tøyer musklene som ligger på framsiden av halsen.

Hvordan: Legg høyre hånd på venstre kragebein, trykk ned, legg hodet bakover og mot høyre. Hold i 30–60 sekunder. Gjør motsatt for å tøye muskelen på den andre siden. Gjenta flere ganger om dagen.

Naprapat Sillrén illustrerer tøyeøvelse 1.

Tøyeøvelse 2

Hva: Tøyeøvelse for å strekke de små musklene som sitter helt øverst i nakken.

Hvordan: Press inn haken, ta tak i gropen bak i nakken med begge hendene, rull hodet ned. Da skal du kjenne at det strekker øverst i nakken. Det er viktig å presse inn haken, hvis du ikke presser inn haken, men kun bøyer haken mot brystet, strekker det mellom skulderbladene. Gjenta flere ganger om dagen.

Naprapat Sillrén illustrerer tøyeøvelse 2.

Tøyeøvelse 3

Hva: Tøyeøvelse for å strekke de små musklene som sitter helt øverst i nakken.

Hvordan: Press inn haken, ta tak i gropen bak i nakken med begge hendene, rull hodet ned. Da skal du kjenne at det strekker øverst i nakken. Det er viktig å presse inn haken, hvis du ikke presser inn haken, men kun bøyer haken mot brystet, strekker det mellom skulderbladene. Gjenta flere ganger om dagen.

Naprapat Sillrén illustrerer tøyeøvelse 3.

Tøyeøvelse 3

Hva: Styrke framsiden av ryggraden innenfor halsen. Om disse musklene blir sterkere, og man har mer kontroll på dem, pleier det å være enklere å slappe av på baksiden av nakke og skuldre.

Hvordan: Ligg på et mykt underlag, gjerne i sengen. Bøy knærne. Press hodet ned i underlaget samtidig
som du ser ned mot knærne dine og presser haken mot brystet. Hold i ti sekunder. Slapp av. Gjenta 5–10 ganger.

Naprapat Sillrén illustrerer tøyeøvelse 4.
Les også Trener og coach Jørgen som selv har migrene deler her noen forslag til treningsøvelser og avspenning.

MIG-NO-00019 Februar 2023