Migrene og arbeidshverdagen

Migrene og arbeidshverdagen

Illustrasjon Shutterstock.

Det kan være vanskelig for utenforstående å forstå omfanget av migrene når man ikke har sykdommen selv.

Likevel er forståelse og aksept noe som er veldig viktig for de fleste av oss. Er sjefen din klar over hvordan migrenen påvirker deg? Eller hva med kollegaene dine? Enkle grep som kan gjøre arbeidshverdagen langt enklere.

9 råd for en migrenevennlig arbeidshverdag:

Hvis det er mulig; be om fleksibel arbeidstid, mulighet til hjemmekontor eller tilgang til et hvilerom der du kan trekke deg tilbake ved behov. Det er klart at enkelte triggere er vanskelig å unngå, fordi de ikke er styrt av deg selv, men husk at det er lov å si ifra. De fleste vil forstå hvis du forteller det på en vennlig, åpen og ærlig måte.

Forsøk å gjøre dagens oppgaver på omtrent på samme tid hver dag. Gjør det lettere for deg selv ved å lage en prioritert liste over gjøremål, og bruk det meste av energien på toppen av listen.

Kjenner du at stressnivået øker? Det er et signal på at du bør ta en pause fra det du driver med. Frisk luft kan bidra til å unngå stress. Befinner du deg innendørs, kan det også være et fint avbrekk å bevege seg litt rundt.

Les også For arbeidsgiver – slik tilrettelegger du for en arbeidstaker med migrene.

De fleste er klar over at gode søvn­rutiner er viktig, men det samme gjelder for tidspunktet for måltider. Prøv å spise på samme tid hver dag, og hold deg vekk fra kontorpulten. Har du mulighet kan du med god samvittighet sette mobilen på lydløst også.

Det er viktig at du henter deg inn! Unn deg derfor et friminutt hver eneste dag. Er det én ting mange med migrene er gode på, er det å late som om de er friske når de egentlig ikke er det. Av og til kan det faktisk være bedre å holde seg hjemme en dag, for å komme seg. Prøv å unngå å gå på jobb når du er dårlig eller å presse deg for langt. Får du dårlig samvittighet, og synes det er vanskelig å være borte fra jobb, kan det være godt å vite om det såkalte arbeidsgiverfritaket.

Prat med arbeidsgiveren din! Vær åpen og konkret på hva som kan bidra til et triggerfritt arbeidsmiljø. Det kan gi økt forståelse. Husk at det er vanskelig for arbeidsgiveren å vite hvor smertefullt et migreneanfall kan være. Derfor er det viktig å forklare, gjerne mens du er frisk, hvordan et anfall utarter seg og hva som hjelper. Vær åpen med kollegaer så de vet når du har en dårlig dag. Det er ikke alle som vet at migrene også kan gjøre deg nedstemt og irritabel i forbindelse med anfallene. Det er lettere å forstå en kollega, når man vet at dårlig humør skyldes et anfall og at humøret vil komme tilbake igjen.

Legg inn en automatisk svarmelding på din privattelefon som forteller at du har migrene, og at du ringer tilbake. På den måten kan du slappe mer av og vite at familie og venner vet hvorfor du ikke svarer. Har du jobbtelefon så vurder om du i samråd med arbeidsgiver kan finne en passende automatisk beskjed også der.

Har du ikke beveget deg på lenge? Da er det viktig at du begynner forsiktig. Tenk over hvilken aktivitets- eller treningsform du velger. Rolig trening eller medisinsk yoga, der pust og avspenning er sentralt, passer for de fleste.

Migrene gir ofte dårlig samvittighet, som kan lede deg inn i en ond sirkel. Fordi anfallene stjeler mye av livet, kan man lett overkompensere og si ja til for mye når man først er frisk. Det beste er å ta det med ro og si nei til det som ikke har størst betydning i livet ditt.

Les også Kristin deler sine erfaringer om hvordan det er å ha migrene og å være i jobb.

MIG-NO-00016 Februar 2023