Kosthold og migrene

Kosthold og migrene

Sunn og fargerik mat
Illustrasjon Shutterstock.

Kan kosthold bidra til å forebygge migreneanfall? Er det visse typer mat som trigger migreneanfall? Er faste bra for mennesker med migrene? Kosthold og migrene er et komplekst tema med få svar med to streker under.

Et sunt kosthold er viktig for god helse, så det å følge de norske kostrådene er et godt råd også til mennesker med migrene. Det vil si å spise variert, med inntak av frukt, grønnsaker og grove kornprodukter hver dag. Anbefalingen er fisk til middag et par ganger i uka, samt å velge magre meieriprodukter i hverdagen. Mat og drikke med mye sukker bør heller ikke være en del av hverdagskostholdet, og vi blir anbefalt å velge vann som tørstedrikk.

Svingende blodsukker kan utløse migreneanfall. Mennesker med migrene bør derfor passe på at det ikke går for lang tid mellom måltidene. Prøv også å begrense mat og drikke som gir store svingninger i blodsukkeret.

For lite forskning på sammenhengen mellom kosthold og migrene

– Vi har for lite forskning på hvordan kosten kan påvirke migreneanfall, forteller Aslaug Drotningsvik. Hun jobber som ernæringsfysiolog på Haraldsplass Diakonale sjukehus, og som førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.

Ulike studier har undersøkt om dietter med lite karbohydrater, dietter med lav glykemisk indeks, dietter med lite fett, lite salt eller vektreduserende dietter kan gjøre at man får færre migreneanfall og mindre behov for behandling. Noen av disse forskningsstudiene har spennende resultater, men studiene er for små, og resultatene for sprikende, til at de kan brukes som utgangspunkt for kostråd til mennesker med migrene.

– Det er interessant for enkelte å sjekke om en viss vektreduksjon kan bidra noe til å redusere migreneplagene, sier Aslaug, som er opptatt av et sunt og variert hverdagskosthold, men at det skal være lov å kose seg.

Les også Lytt til ernæringsfysiolog Aslaug Drotningsvik snakke om migrene og ernæring i episode 9 av Migrenepodden

Julie Aass, ernæringsveileder i Asker Kvinnehelse er enig i at det trengs mer forskning på sammenhengen mellom kosthold og migrene.

– Det er gjort spennende funn i enkeltstudier på migrene og kosthold. Vi trenger større studier for å gi klare råd, og det kan være store individuelle forskjeller på hva man reagerer på. Det er likevel interessante funn knyttet til ketogene dietter med lavt inntak av karbohydrater og høyt inntak av fett, da det kan se ut til at ketonlegemer som produseres når man er i ketose, kan beskytte mot migrene. Ketonlegemene ser blant annet ut til å redusere betennelse, som er en komponent i et migreneanfall. Overvekt øker risiko for migrene, så en annen positiv side ved ketogene dietter er at de gir relativt rask vektreduksjon, sier Julie.

Julie Aass er ernæringsveileder i Asker Kvinnehelse og sier det er store individuelle forskjeller i hvilke matvarer som kan utløse migrene. Foto: privat

Mat som trigger migrene

Mange med migrene forteller at enkelte matvarer kan trigge migreneanfall. Alkohol, sjokolade, kaffe og ost går igjen som triggere, men det er store individuelle forskjeller i hvilke matvarer som kan gi plager.

Forskere har ikke klart å identifisere enkeltmatvarer som skiller seg så mye ut at man kan si at dette er matvarer som trigger migrene.

Aslaug understreker betydningen av å undersøke grundig om spesifikke matvarer faktisk er årsaken til migreneanfall før man begrenser kostholdet. Å eliminere matvarer basert på antakelser alene kan føre til et veldig begrenset kosthold.

– Det er veldig vanskelig å isolere effekten av mat på migrene. Kanskje drikker vi mer kaffe i stressede situasjoner og får hodepine. Da kan mange lett tenke at det er kaffen som er problemet, og ikke stresset man utsetter seg for, så dette er vanskelig å finne ut av, sier Aslaug.

Nevrolog Aud Nome Dueland i pasientforbundet Hodepine Norge opplyser at det ikke er så mange migrenepasienter som har genuine matvarer til triggere. Hun er derfor mer opptatt av at det er viktig å spise regelmessig.

– Noen med migrene kan oppleve at de får mye migrene hvis de spiser mat som påvirker blodsukkeret raskt. Spesielt kan et raskt fall i blodsukker utløse migrene. Derfor anbefaler vi i Hodepine Norge å ha et kosthold der man spiser ganske jevnt, sier Aud.

– Protein, fett og fiber i måltidene vil gi en langsommere blodsukkerstigning, som er positivt om du har migrene, utdyper Julie. Hun anbefaler å føre migrenedagbok og matdagbok om du mistenker at du har en mat-trigger, for å se om du finner et mønster.

Kan periodisk faste hjelpe mot migrene?

Kunnskapsgrunnlaget for å si noe om helseeffekter av faste er ikke veldig godt. Det er gjort en del studier, men disse er ofte av kort varighet og da blir det veldig vanskelig å si noe sikkert om helseeffekter, forteller Aslaug.

Om du vil prøve periodisk faste mot migrene er hennes anbefaling at du får i deg nok mat i løpet av en uke for å unngå at du «sprekker» når du skal begynne å spise igjen, og ender opp med å overspise på usunn mat.

– Lag en liten plan for når og hvor mye du skal spise i løpet av dagen for å sikre deg at rytmen på matinntaket blir til å leve med, avslutter Aslaug.

Noen opplever at migreneanfall forverres ved faste, så kjenn etter om faste er riktig for deg.

5 kostholdsråd for deg som lever med migrene

  1. Et sunt og variert hverdagskosthold med grove brød- og kornvarer, frukt og grønt anbefales.
  2. Faste måltider for å holde blodsukkeret stabilt er lurt.
  3. Dersom det er enkelte matvarer som trigger migreneanfall bør disse kuttes ut, men bruk litt tid på å dobbeltsjekke at det faktisk er maten – og ikke andre faktorer – som trigger migrenen.
  4. Siden studier viser at personer med overvekt eller fedme er mer plaget av migrene er det lurt å jobbe for et kosthold og en livsstil som gjør at du unngår vektøkning.
  5. Og til slutt: planlegg for et kosthold du faktisk kan leve med – det skal også være lov å kose seg!

Kilde: Aslaug Drotningsvik, ernæringsfysiolog.

Det er publisert noe forskning på ketogene dietter de senere årene.
Gazerani P. Migraine and Diet. Nutrients. 2020 Jun 3;12(6):1658. doi:10.3390/nu12061658. PMID: 32503158; PMCID: PMC7352457.
Razeghi Jahromi, S., Ghorbani, Z., Martelletti, P. et al. Association of diet and headache. J Headache Pain 20, 106 (2019). https://doi.org/10.1186/s10194-019-1057-1
Moskatel LS, Zhang N. Migraine and Diet: Updates in Understanding. Curr Neurol Neurosci Rep. 2022 Jun;22(6):327-334. doi:10.1007/s11910-022-01195-6. Epub 2022 Apr 28. PMID: 35482279.

MIG-NO-NP-00049 Oktober 2024