Ikke si dette til en med migrene

Ikke si dette til en med migrene

Illustrasjon Shutterstock.

Når du er pårørende til noen med migrene er det ikke alltid like lett å vite hva du kan gjøre for å hjelpe. Men jo mer kunnskap du skaffer deg, desto lettere er det å bidra.

Et migreneanfall er mer smertefullt enn de fleste kan forestille seg, om de ikke selv har sykdommen. Derfor er det fint å vise forståelse for at avtaler kan bli utsatt eller avlyst på kort varsel. Migrene kan utløses av både fysisk og emosjonelt stress, så det er viktig å ikke gi den som er rammet dårlig samvittighet eller påføre unødvendig stress.

Det er ikke alltid enkelt å forstå hvorfor en person med migrene reagerer som han eller hun gjør. Det er likevel en del ting man bør unngå å si.

«Stress ned!»

Det er lettere sagt enn gjort. Selv om stress kan trigge et migreneanfall, er det ikke selve årsaken til det. Det kan gi dårlig samvittighet, dersom man tenker at situasjonen er selvforskyldt.

«Kan du ikke ta deg en tur i skogen?»

Et migreneanfall går dessverre ikke over ved å gå en tur. Tvert imot vil smertene kunne forverre seg ved bevegelse. Men på anfallsfrie dager kan gåturer være et godt helsefremmende tiltak.

«Jeg har også hatt migrene en gang!»

Ingen har hatt migrene bare én gang. Migrene er en kronisk anfallslidelse, og diagnosen settes tidligst etter fem anfall eller etter to anfall ved migrene med aura.

«Kan du ikke bare tenke bort migrenen?»

Under et anfall fungerer man faktisk ofte så dårlig at det er vanskelig å konsentrere seg eller tenke klart.

Les også Det er ikke alltid så lett å vite hvordan man kan hjelpe en med migrene. Her er gode tips.

MIG-NO-00016 Februar 2023