Den viktige søvnen
Søvn er et hjernefenomen, akkurat som migrene, forteller søvnprofessor Bjørn Bjorvatn. Derfor er det naturlig at migrene har innvirkning på søvnen – og motsatt.
– Søvnproblemer er forbundet med migrene og andre sykdommer. Og det er vel ganske naturlig: Er man syk, blir gjerne søvnen forstyrret. Det kan være smerter og ubehag i forbindelse med sykdommen, men også bekymringer som gir søvnproblemer, forteller Bjørn Bjorvatn, professor med søvn og søvnforstyrrelser som spesialområde.
Sammenlignet med befolkningen for øvrig viser statistikken at forekomsten av insomni (søvnløshet) er høyere blant personer med migrene. Motsatt ser man også at utbredelsen av migrene er høy hos personer med insomni.
Kronisk sykdom kan for mange mennesker føre til redusert arbeidskapasitet og dermed redusert inntekt og flere økonomiske bekymringer – som igjen kan gi dårligere søvn.
Hva skjer i hjernen når vi sover?
Søvn er noe vi alle må ha for å fungere. For lite og for dårlig søvn over tid kan føre til helseproblemer. Men hvorfor er søvn så viktig? Og hva skjer egentlig når vi sover?
– Hva som skjer når vi sover er et stort og komplekst spørsmål, sier Bjørn. – Det er mange viktige prosesser som skjer i kroppen under søvn. For eksempel det vi gjerne kaller hjernevask, altså at avfallsstoffer fjernes fra hjernen. Dette skjer også når vi er våkne, men er mye mer effektivt under søvn, forklarer søvneksperten.
Bjørn trekker også frem at koblingspunktene mellom hjerneceller optimaliseres under søvn, hukommelsen styrkes, læring lagres og viktige hormoner produseres for kroppens ulike systemer.
– Alle levende individer trenger søvn for å restituere seg og fylle opp energilagrene. Uten søvn fungerer ingen mennesker, avslutter Bjørn.
MIG-NO-NP-00010 Februar 2023