Tverrfaglig behandling av migrene gir gode resultater

Et tverrfaglig team kan gjøre en stor forskjell for mennesker med migrene. Ved å se hele mennesket og samarbeide på tvers av profesjoner, blir det lettere å finne gode løsninger – for hver enkelt pasient.
Ved HelseIArbeid-poliklinikken (HIA) på Ahus møter pasientene et tverrfaglig team bestående av nevrolog, fysioterapeut, psykolog, sykepleier og NAV-veileder. Tilbudet er rettet mot personer med hodepine og migrene som er i fare for å bli sykmeldt, eller som allerede er sykmeldt. Målet er å gi helhetlig behandling – og hjelpe folk tilbake til hverdagen.
Et team som ser hele mennesket
Nevrolog Kjersti Grøtta Vetvik understreker hvor viktig det er å behandle hodepine med et bredt, tverrfaglig blikk:
– Studier viser at personer med kronisk migrene eller annen kronisk hodepinesykdom har høyere forekomst av psykiske plager, andre smertetilstander og søvnvansker. Disse komorbide tilstandene er også risikofaktorer for å utvikle kronisk hodepine. For mange hjelper ikke medisiner alene – da må vi også jobbe med andre faktorer som trigger migrene, forklarer hun.

Kjersti er en av primus motorene bak det tverrfaglige tilbudet, og har vært tett på både utviklingen av klinikken og forskningen som følger den. Resultatene er lovende: Antall hodepinedager er halvert, mindre psykiske plager – og sykefraværet går ned.
«Pasientene får en bedre hverdag med tverrfaglig oppfølging»
Tilbakemeldingene fra pasientene er gode. Flere forteller at de har fått en ny hverdag.
– En del pasienter som ikke opplever reduksjon i hodepinefrekvensen, forteller oss at de likevel har fått en bedre hverdag og at de håndterer hodepinen på en bedre måte etter tverrfaglig oppfølging, sier Kjersti.
Migrene er mer enn bare smerte
Psykolog Camilla Bjørbæk Møller mener det er avgjørende å ha psykologisk kompetanse i teamet.
– Migrene er mer enn «bare smerte». De fleste pasientene vi møter i klinikken beskriver at migrenen påvirker kroppen, kapasiteten, humøret og livskvaliteten. Psykologisk behandling av migrene har fokus på hvordan kropp og psyke henger uløselig sammen.
Møller jobber både individuelt og i grupper med pasientene. Temaer som stressmestring, søvn og aksept går ofte igjen.
– Å akseptere et livsvilkår man ikke har valgt, og leve med de begrensningene sykdommen fører med seg, er for mange sårbart. Det kan være viktig å få hjelp til å sette ord på dette og finne en ny balanse i hverdagen, forklarer Camilla.
«I perioder med mye migrene påvirkes både kropp, psyke og livskvalitet»
Arbeidsrettet og helhetlig behandling av migrene
En viktig del av klinikkens suksess ligger i koblingen mellom helse og arbeid. NAV-rådgiver Therese Haugaard er en sentral del av teamet:
– Mange pasienter opplever usikkerhet knyttet til jobb og økonomi. Jeg bidrar med veiledning knyttet til jobbsituasjonen, for å se om det er mulig å få til endringer av det som trigger migrene. Målet er å bidra til bedring på egen arbeidsplass, men noen ganger er det mer aktuelt å finne en annen jobb, forteller hun.
Hun deltar både i tverrfaglige møter og individuelle samtaler, og bruker NAVs virkemidler aktivt for å hjelpe pasientene med å være i jobb til tross for helseplager.
Målet er at flest mulig skal stå i jobb
Linn-Marie Wølneberg er hodepinesykepleier og enhetsleder ved HIA-poliklinikken. Hun trekker frem det helhetlige som klinikkens styrke:
– Vi ser hele mennesket. Ved å samarbeide tett på tvers av faggrupper og NAV, kan vi lettere identifisere hva som trigger migrenen og finne gode løsninger for hver enkelt pasient. Målet er at flest mulig skal kunne stå i jobb – helt eller delvis, sier hun.
Hva er HelseIArbeid?
HelseIArbeid (HIA) er et samarbeid mellom Ahus og NAV. Tilbudet er for personer med hodepine, migrene eller nakke-/ryggplager, som står i fare for å bli sykmeldt eller er sykmeldte. Fastleger henviser pasienter til HIA via nevrologisk avdeling på Ahus. Pasientene får tverrfaglig utredning og behandling, og involvering av NAV skjer tidlig. Målet er å gi rask og helhetlig hjelp – før pasienten faller helt ut av arbeid eller studier.
MIG-NO-NP-00071 Juni 2025