Barnemigrene

Barnemigrene

Illustrasjon Shutterstock.

Visste du at så mange som 1-2 barn i hver skoleklasse kan ha migrene? 

Migrene hos barn arter seg ofte annerledes enn hos voksne, og kan hemme skolegang og fritid i årevis. Med uoppdaget migrene og uten riktig behandling, kan migrene i verste fall utvikle seg til å bli kronisk.

Kan barn og ungdom ha migrene? Hodepinespesialist Tine Poole svarer.

Hvordan kan du finne ut om barnet har migrene?

Det kan være vanskelig å avdekke om barn og unge har migrene, fordi migrenen ofte kan være annerledes og oppleves annerledes enn hos voksne. Yngre barn kan naturlig nok også ha vanskelig for å sette ord på sin opplevelse av hodepinesmerter.

Slik kan du spørre for at barn skal forstå spørsmålene:

Spørsmål 1: Hvor vil du helst være eller gjøre når du har hodepine? Mange svarer at de vil ha det mørkt, ligge i sengen, ha rullegardinen nede, fordi de er plaget av lys.

Spørsmål 2: Kan du huske om du har måttet gå hjem fra skolen eller ikke vært med venner på grunn av hodepine i det siste?

Spørsmål 3: Hender det at du er kvalm eller uvel, eller at du kaster opp når du har vondt i hodet? Noen barn er det iblant, noen hver gang, andre ikke i det hele tatt.

For barn og ungdom er det viktig at de voksne tar hodepinen og symptomene på alvor. Mistenker du at barnet kan ha migrene så oppsøk legen for eventuell utredning. Det finnes ulike former for støtteverktøy for å gjøre gode forberedelser før legebesøket.

Hva skjer hos legen?
Les også En hodepinekalender er nyttig for å kartlegge migrenen.

Du kan lese mer om hodepine og migrene hos barn hos Hodepine Norge og på Norsk Helseinformatikk.

Kilde: hodepinenorge.no

MIG-NO-00021 Mars 2023